Žížalí čaj
Jak asi vzniknul název žížalí čaj?
Název „žížalí čaj“ vznikl zřejmě z lidové tvořivosti a snahy přiblížit proces a účinky tohoto hnojiva běžným lidem. Ačkoliv se nejedná o čaj v pravém slova smyslu, název vystihuje tekutý charakter hnojiva a jeho přírodní původ.
Zde jsou některé možné důvody vzniku tohoto názvu
Tekutá konzistence
Žížalí čaj je tekutina, která se získává louhováním vermikompostu ve vodě. Tato tekutá konzistence připomíná čaj, což mohlo vést k tomuto pojmenování.
Přírodní původ
Stejně jako čaj se připravuje z přírodních surovin, i žížalí čaj vzniká z organického materiálu zpracovaného žížalami.
Blahodárné účinky
Čaj je tradičně spojován s blahodárnými účinky na lidské zdraví. Žížalí čaj má podobně blahodárné účinky ale na rostliny, protože obsahuje živiny a mikroorganismy, které podporují jejich růst a zdraví.
Lidová tvořivost
Název „žížalí čaj“ je jednoduchý, srozumitelný a snadno zapamatovatelný. Lidé takto pojmenovávají mnoho dalších věcí, které jsou pro ně běžné.
V odborné literatuře se pro tekutý hnůj z vermikompostu používají i jiné názvy, například „ vermikompostový výluh nebo výluh z vermikompostu “.
Název „žížalí čaj“ je však mezi zahrádkáři a pěstiteli velmi populární a běžně používaný.